Grzech Piotrowski – saksofon

Koncert Niepodległości 2009. Saksofonista Grzech Piotrowski (fot.Paweł Rzeńca)

Koncert Niepodległości 2009. Saksofonista Grzech Piotrowski (fot.Paweł Rzeńca)

Grzech Piotrowski jest wybitnym młodym polskim saksofonistą, docenionym kompozytorem, aranżerem i producentem muzycznym. Ukończył akademię muzyczną w Katowice (elitarny jazz i wydział muzyki rozrywkowej). Współpracował między innymi  z Davidem Friesenem, Garym Versace, Wojciechem Karolakiem, i Wiesławem Peregorolką. Znany również za granicą jako lider i twórca grupy Alchemik, zdobywca wielu nagród na polskich i międzynarodowych festiwalach jazzowych (Grand Prix na Hooileart Jazz Festiwal). Był twórcą innych grup jazzowych takich jak OXEN, Freedom Nation, Głowa w górę i projektu Dekonstrukcja  Jazzu, obecnie jest liderem takich grup jak Borys Szyc-Band; Alchemik / Alchemik & Golce, Alchemik Orchestra, Oxen / Big Oxen Band, U.F.O., Piotr Polk-Band, My Ex feat. Matheo, Nick Sinckler, Kasia Moś, Robert Cichy, Mat Krautwurst.

Grzech Piotrowski jest uważany za jednego z najlepszych i najbardziej wyczerpujących muzyków młodej polskiej generacji jazzowej. Jego styl jest porównany do stylu grania Jana Garbarka.

Dyskografia:

  • 1998 – Alchemik – ‚Acoustic Jazz Sextet’ (Studio Alchemik)
  • 2000 – Freedom Nation – ‚Free At Last’ (EMI Pomaton)
  • 2001 – Alchemik – ‚Sfera Szeptow’ (Studio Alchemik)
  • 2002 – Oxen – ‚Nexo’ (Studio Alchemik)
  • 2003 – „Powiedz to Gabi” (‚Say it, Gabi’) Soundtrack (Studio Alchemik)
  • 2004 – Alchemik – ‚Dracula in Bucharest’ (Studio Alchemik)
  • 2005 – Dekalog Hip Hop (Studio Alchemik)
  • 2005 – Grzech Piotrowski – ‚Sin’ (ARMS Records)
  • 2008 – Osiem Blogoslawienstw -autumn 2008
  • 2009 – Grzech Piotrowski – ‚Emotronica’ 2009 (Alchemic Studio Records)

Zapraszamy na strone Grzecha Piotrowskiego: www.myspace.com/grzechpiotrowski